Severovýchod USA zasypalo snehom

10.02.2013 Celý región

Boston 9. februára (TASR) - Severovýchod Spojených štátov, od New Yorku po Boston, dnes zasypalo miestami až 90 centimetrov čerstvého snehu, informovala agentúra Associated Press. Napriek rekordnej snehovej nádielke sa však v New Yorku s otvorením letísk začal život pomaly vracať k normálu.

Letecké spoločnosti dnes zrušili vyše 5300 letov, ale na troch veľkých letiskách obsluhujúcich New York, kde napadlo 28 centimetrov snehu, už dopoludnia pristávali spoje a popoludní sa očakávalo otvorenie aj bostonského letiska Logan.

Búrka Nemo, ako ju nazvala káblová televízna stanica Weather Channel, odrezala od dodávok elektriny 662.000 ľudí v štátoch Massachusetts, New York, Maine a New Jersey. Väčšina z postihnutých je v Massachusetts. Denník Boston Globe dnes na titulnej stránke priniesol snímku z celkom prázdnej zasneženej diaľnice s jediným autom, ktorú nazval "Blown Away" (Odfúknuté).

V pobrežnom meste Portland, v Maine, napadlo rekordných 74 centimetrov snehu.

V USA si blizard vyžiadal dva ľudské životy, v oboch prípadoch išlo o chodcov, ktorých v Connecticute a New Yorku zasiahli autá.

Ľudia pred snehovou búrkou nakupovali

Snehová búrka, pred ktorou varovali meteorológovia obyvateľov severovýchodného pobrežia Spojených štátov, vyvolala záujem o nákup zásob potravín, lopát na odhŕňanie snehu, bateriek a generátorov, teda tovarov, ktoré sa stali vzácnosťou aj počas vlaňajšej superbúrky Sandy.

Časť obyvateľov pobrežia - poučená situáciou po búrke Sandy - si urobila aj dostatočné zásoby pohonných hmôt pre svoje autá. Niektorým čerpacím staniciam, ako informovala agentúra AP, pre veľký záujem motoristov došli zásoby, pred inými sa vytvorili dlhé rady čakajúcich.

Ako uvádza AP, v niektorých obchodoch v Bostone ľudia vykúpili všetok chlieb. Polícia musela riešiť niekoľko prípadov, keď ľudia brali chlieb z nákupných vozíkov iných kupujúcich. Obchody v New Jersey sú síce plné ľudí, ale dobre zásobené. V niektorých obchodoch však už došli zásoby vody.

Úrady v piatok podvečer varovali, že búrka ešte len naberá silu a v plnej sile s výdatnými zrážkami a silným vetrom udrie v sobotu (miestneho času). V súvislosti s týmito predpoveďami guvernéri štátov Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York a Maine vyhlásili stav núdze a vydali zákaz jazdy motorových vozidiel platný od piatkového popoludnia. Od piatku popoludnia je odstavená aj železničná doprava na trati medzi New Yorkom a Bostonom.

Úrady nariadili štátnym zamestnancom, ktorých prítomnosť v práci nie je nevyhnutná, aby zostali doma a vyzvali aj súkromných zamestnávateľov, aby dali svojim zamestnancom voľno. Úrady apelovali, aby sa obyvatelia pripravili na výpadky v dodávke elektriny a postarali sa aj o starších alebo nevládnych susedov. Ako konštatuje agentúra Reuters, obyvateľstvo vzalo varovania úradov vážne. V uliciach je oveľa menej áut, ako je v piatok obvyklé.

Alan Dunham, meteorológ Národnej meteorologickej služby v Tauntone, štát Massachusetts, uviedol, že severovýchodné pobrežie USA nečelí bežnému javu, lebo "toto bude nebezpečná zimná búrka".

Búrka, ktorá dostala meno Nemo - po postave kapitána Nema z románu Jula Verna Dvadsaťtisíc míľ pod morom, by mohla spôsobiť záplavy, a to práve v tých oblastiach východného pobrežia Spojených štátov, ktoré sa ešte len spamätávajú z následkov superbúrky Sandy z vlaňajšej jesene. Ako spresnil newyorský starosta Michael Bloomberg, miernu záplavovú vlnu možno očakávať už dnes večer (tamojšieho času).
 

Vyberte región